Dinsdag, 19 Juni 2018

Vogels in de tuin

Menu
Extra
Kijk ook eens op:
Vogels in de tuin het hele jaar door

Gaai

kruiden 
(Garrulus glandarius)
vindikhier.nl Links

De gaai, ook wel Vlaamse gaai genoemd, is een opvallend gekleurde kraaiachtige vogel. Hij is o.a. te herkennen aan zijn luid geschreeuw.

Hij leeft in het cultuurland en de bossen. In nieuwbouwwijken zie je in eerste instantie vaak de ekster, naarmate de bomen en struiken in het openbaar groen en in tuinen groter worden, wordt deze langzaam aan verdrongen door de gaai.

Hij eet insecten, rupsen en slakken. Maar ook eikels, beukennootjes, hazelnoten en andere zaden en noten, vruchten als bramen, frambozen en lijsterbessen. Ook kleine of jonge zangvogels en eieren behoren tot zijn dieet, evenals kleine knaagdieren. Met zijn sterke snavel hakt de gaai gaten in harde omhulsels als slakken- huizen, notendoppen en eierschalen en worden bodem, dierenpoep en menselijk afval doorwoeld.

De eik is afhankelijk van de gaai voor het verspreiden van eikels: de gaai vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel naar plaatsen met een zachte ondergrond, waarna hij ze in de aarde duwt. Zo legt hij een wintervoorraad aan. Hij vergeet alleen een aantal plekjes. Wat niet teruggevonden wordt, kan uitgroeien tot een nieuwe eik. Om deze reden wordt de gaai ook wel 'de grootste bosbouwer' genoemd. (bron: wikipedia)

vindikhier.nl


vindikhier.nl